Puro seçiminiz, yakışınız, ciğerişiniz ve keyfine vardığınız tüm tatlar büsbütün size özeldir. Ancak tekrar de aklınızın ucunda bulunması gereken bir kaç sınır var! 1- Puro Seçimi Ben bu alfabemda günün her saatinde ciğermeyi çok sevdiğim Toscanello Limoncello’yu misafir edeceğim. Siz de keyfinize bakarak, istediğiniz puroyla zevcelik edebilirsiniz. 2 – Puroyu Denetçi Etme Sahiplik inşaı Karayip purolarda ciğermeden önce nemliliğini yoklama etmek gerekir. Bu Toscanello ciğerin meri değil. Toscanello severler damak zevklerine bakarak farklı gönen oranlarında ciğermeyi tercih edebiliyorlar. Bu seçimde ustalaşmak biraz da sınama canipılma yöntemine ihtiyaç duyuyor. 3- Çakmak Seçimi Yakıma geçmeden önce kesinlikle bilinmesi gereken dirimsel bir kural var. Puro yalnızca amma yalnızca kokusuz hırsle yakılır! Puro her zaman ya bütan gazlı çakmak ya da uzun puro kibritleriyle yakılmalıdır. Puronuzu Zippo kadar benzinli çakmaklar ya da mumlu kibritlerler kadar belirti yayan ateş kaynakları ile yakmamalkaloriız. Bunlar puronunuzun aromasını kalıcı olarak bozar. 4 – Yakma Puro nispet ve alaka icap. Bu yüzden hiç acele etmeyin ve puronuzu titiz bir şekilde andıran. Emin olabilirsiniz ki, kötü bir yakım hem sizin keyfinizi bozar hem de puronuzu berbat fiyat. Puroyu yakarken yalaz puroya dikme değme etmemelidir. Ateşin maviliği purodan biraz uzak tutulmalıdır. Puroyu böyle ağıza götürmeden yakmaya “kızartma” denir. Puronun ucunun her tarafı kırmızıya döndüğünde kızartma işlemini temelardınız demektir. Şimdi size puro yakma ritüelini anlatacağım: Öncelikle puronun ayak tabanığını 90 derece eğimle, aleve tam değme etmeyecek şekilde tutun. Bu işlemi yaparken tüm ayak tabanığın bedel yanması gerektiği ciğerin puroyu aynı zamanda ahenkli bir şekilde 360 derece döndürmeniz gerekmektedir. şayet puro çakmağı kullanıyorsanız, puronuzu ateş deposuna tabii alevli çakmalara bakarak biraz daha uzakta tutmanızda fayda var. Zira, bu soluk çakmaklar çok yüksekdür ve bir tomar andıran tutulursa puronuzu kömüre çevirme potansiyeline sahiptirler. Yakma yahut kızartma işlemi tabii alevli çakmaklarla, biraz zaman alabilir. Bu süre size çağ kaybı kadar kaynakükebilir amma puro götürüm ve say icap. 5- İyi Yandığını Denetçi Etme Şimdi puroyu kesinlikle yaktığınımızı yoklama edelim. Puroyu kızartma işleminden sonrasında huysuz çevirip nedeniyleünüze biraz yaklaştırın. Yaklaştırdığınız puroya uçukçe muhit üfleyerek nerelerin yandığını görebilirsiniz. şayet tüm fut kıpkırmızı ise yakma işlemini temeları ile gerçekleştirdiniz demektir. şayet puronun her tarafı tam yanmamışsa, doğrusu tüm fut kıpkırmızı değilse, öncelikle puroyu uçınıza gnaşin. Sonra yanmayan kısmı üste getirerek kükürt yahut çakmağınızla puronuzu ısıtırken bir iki ufak tefek nefes daha çekin. Bu sayede puro üste artan yanmamış bölük da yanacaktır. 2–3 saniye sonrasında puronuzu dudaklarınızdan uzaklaştırın. Belli belirsizçe sallamak puronun ucundaki alevi söndürmeye yetecektir. Tebrikler, çıktı puronuz ciğerime anık. Peki ya siz anık mkaloriız? 6 – Keyfine Varma Puro yavaş yavaş ve keyfini çıkara çıkara ciğerilmeli. Alacağınız her nefes ortada en azından 40 saniye bekleyivermek gerekir. şayet bu süreyi azaltıp sigara kadar ciğermeye çkızılışırsanız puronuz ısınmaya adım atar. Hızlı ciğerimden dolayı ısınan puronun lezzetindeki bozulmayı da elden hissedersiniz. İlk başlangıçta, yalnızca birazcık lezzet kaybı yaşasanız da, hızlı ciğermeye devam ederseniz, puro o kadar inciticilaşır ki hiç ciğerilemeyecek duruma gelebilir. Bayağı bir uyarı: Puro, sigara kadar ciğere çekilmez. Duman uçukçe ağıza doldurulur ve tatlılık alıcıların dumanla ihtarlmasına ruhsat verilir. Şimdi rahatlayın! Puronuzun o eşsiz dumanünden gelen lezzetlerin ve aromaların tadını çıanaçın. Arada puronuz sönerse, bu göstermeniz gerekenden daha az nispet gösterdiğinizin bir işaretidir. Sönen puronun küllerini yakinen temizleyin. Bunun ciğerin kürdan kadar bir alete ihtiyaç duyacaksınız. Külleri yakinen temizlediğinizden sakıncasız olduktan sonrasında puronuzu yine yakmayı deneyin. Benim ciğertiğim Toscanello ciğerin yeni baştan yakma iş oluşum etmez. Ancak baskı inşaı Karayip Purolarında her yeni yakışınızda kalan oranda meraret hissedeceğinizi izhar etmek isterim.
şayet puro nitelikli bir puro ise 15 yıl ayrıca daha uzun bir süre bile saklanabilir. Aynı yıllanmış şaraplar kadar puro da eskidikçe tadı vürutir ve güzelleşir. Puro saklamak istiyorsanız bilmeniz gereken ve mutlaka şpeş olan 2 kuralı anlamız gerekiyor. Bu önemli kurallardan ilki puronun saklanacağın platformın hararet dereceıdır. Puroyu nitelikli bir koşulda uzun süre saklamak istiyorsanız platform sıcaklığının 16 ila 18 derece ortada olduğundan sakıncasız olmanız gerekiyor. Sülale içinde bu sıcaklığı yakalamanız az çok zordur. Bu yüzden platform sıcaklığı 22 derecenin üstüne ya da 12 derecenin şeşna inmedikten sonrasında telaşlanmanıza icap yoktur. Fakat kuşkusuz eğer imkânınız var ise 16 ila 18 derecedeki hıfız platformını yaratmanız ideal olandır. Çünkü bu durumda tek iş ile kontralaşmazsınız. Muhafaza platformı sıcaklığında üs iş platformın soğuk değil bir tomar har olmasıdır. Çünkü hıfız platformı 22 derecenin üzerine çıktığında duman böceği sorunu ile kontralaşabilirsiniz. İkinci önemli kural ise hıfız platformının nemidir. Bağıl nemin ideal aralığı %65 ila %70’in şeşna düşmemesi ve %72’nin üzerine çıkmaması önemlidir. Çünkü puronuz nemli ise yanmayacaktır ve eğer bir tomar kuru ise puronun tadı ağarlaşır. Zahir gönen hıfız platformı sıcaklığına bakarak değişme gösterecektir ve bu yüzden de hıfız platformı sıcaklığını sabitlemenizde fayda vardır. Puro Nerede Saklanmalıdır? Puro en ideal olarak puro hıfız kutusu adı verilen humidorların içerisinde saklanmalıdır. şayet bu özel kutulardan elinizde yasak ise rastgele bir muhit geçirmeyen kutu, dolap ayrıca ve ayrıca muhit geçirmeyen bir odada dahi puroları saklayabilirsiniz. Burada önemli olan hıfız platformının muhit geçirmemesi ve buna bandajlı olarak da kutu ciğerindeki gönen ile sıcaklığın durağan kalmasıdır. Puro saklamak ciğerin anahtar sıcaklığı ve nemi durağan tutmanızı katkısızlayacak mutlaka muhit geçirmeyen kutular ya da benzeri bir ortamdır. En sağlıklı humidor İspanyol sedirinden yapılan türüdür. Bu sakamla kutuları mutlaka muhit geçirmedikleri ciğerin gayrı rakiplerine koca nüans atarlar. şayet puro saklamaya karar verdiyseniz kesinlikle bu humidorlardan almanız gerekir.